Författaren

Selma Lagerlöf 1858–1940

Selma Lagerlöf föddes på Mårbacka i Östra Ämterviks socken den 20 november och växte upp i en litterär miljö. Indianboken Osceola av Mayne Reids var Selma Lagerlöfs första stora läsupplevelse. Den sjuåriga flickan kände en stark längtan att själv kunna skapa något lika fängslande:
”Det är den här boken som gör att jag redan vid mina unga år vet, att vad jag helst vill syssla med under mina kommande dagar, det är att skriva romaner.”

I memoarboken Mårbacka (1922) berättar hon också att hennes farmor, ”den vithåriga sagoberätterskan” varit en stor inspirationskälla.

Drygt 20 år gammal lämnade Selma Lagerlöf hemmet för att utbilda sig till lärare vid Högre Lärarinneseminariet i Stockholm. Hon var klar med sin utbildning 1885, och samma år fick hon tjänst i landskrona vid Elementarskolan för flickor.

Under tiden i Landskrona debuterade hon med romanen ”Gösta Berlings Saga” 1891. Efter tio år som lärare sade Selma Lagerlöf upp sig för att försörja sig som författare. Nästa stora verk var ”Jerusalem”(1901-1902), som blev hennes stora internationella genombrott. Romanidén väcktes genom en tidningsnotis i en svensk lokaltidning, men intryck samlade hon på plats tillsamman med Sophie Elkan under en flera månader lång resa till Egypten och Palestina.

 

 

Fastighet i Landskrona
I vindsvåningen på Landskrona Elementarskola för flickor fanns Selma Lagerlöfs lägenhet. Det är de tre översta fönstren på gaveln.

I vindsvåningen på Landskrona Elementarskola för flickor fanns Selma Lagerlöfs lägenhet. Det är de tre översta fönstren på gaveln.

Selma vid skrivbord

Brev från Selma Lagerlöf efterlyses!

Har du brev från Selma Lagerlöf? Hjälp till att visa vad Lagerlöf svarade alla dem som skrev till henne. Kanske ditt brev kan matcha med ett brev som finns på Kungl. biblioteket.
Läs mer på: Minnen av Selma Lagerlöf

Mårbacka och hembygden

Mårbacka, hembygden och de värmländska skrönorna var centrala inspirationskällor till flera av hennes böcker, som t ex ”Kejsaren av Portugallien” (1914).
Selma Lagerlöfs författarskap uppmärksammades och belönades på många sätt. Som första kvinna fick hon Nobelpriset i litteratur 1909. Hon var också den första kvinnan som 1914 valdes in i Svenska Akademien, där hon fick stol nr 7.

Selma Lagerlöfs författarskap och budskap, hennes engagemang för fred och rättvisa, för kvinnors rösträtt och rättigheter är lika aktuella frågor idag som de var banbrytande för hundra år sedan. Hennes berättelser kommer i ständigt nya utgåvor, hennes författarskap och liv skildras ur ständigt nya perspektiv. Ofta rankas de nya böckerna högt bland litteraturkritiker och läsare. Bland nobelpristagarna är Selma Lagerlöfs berättelser de mest utlånade böckerna från svenska bibliotek.