Utställningar

Årets utställningar!

Våra utställningar hittar ni i Gamla sädesmagasinet, ladugården och i Stallet. Utställningarna ingår i entrépriset för området, 60 kr per vuxen.

Gamla Sädesmagasinet
En Sagolik Skola
I utställningen möter vi de förgrundsgestalter och pionjärer som kring förrförra sekelskiftet formade den svenska skolan. Fridtjuv Berg ”den svenska grundskolans fader”, Ellen Key, Carl Larsson, Selma Lagerlöf, som alla var av stor betydelse för att föra in konsten och litteraturen i skolan, berättar sin historia.

Vi får möta barnen i skolan, lärarna som utvecklade sin profession och eldsjälarna som verkade för elevernas tillgång till högklassig konst och litteratur.

Utställningen sätter fokus på pedagogiken, bilden och litteraturen som karaktäriserade folkskolans utveckling i ljuset av den svenska skolan idag.
Historien vandrar från tiden innan skolan fanns, över folkskolan, den allmänna grundskolan mot dagens skola.
Utställningen är stängd för säsongen.

Ladugården
Från hörnsoffan på Mårbacka till stol nr 7 i svenska Akademien. Fördjupa dig i Selma Lagerlöfs liv och författarskap med basutställning om Selma Lagerlöf. Utställningen öppen 29 juni – 15 september.

Konst i Fryksdalen
– medlemutställning.
Akvareller, skulpturer, akryl och mycket mera.
Utställning i ladugården, produceras av Konst i Fryksdalen i samarbete med Selma Lagerlöfs Mårbacka. Utställningen öppen 29 juni – 17 augusti. Vernissage 29 juni med underhållning av ”Two of us” kl. 12 och kl. 14.

Stallet
Herr Arnes Penningar
– Varför slipar de knivar på Branehög?
Selma Lagerlöfs Herr Arnes Penningar utgavs i bokform 1904, dvs 120 år sedan. Det uppmärksammas med en stillbildsutställning ur stumfilmen 1919 med samma namn. Utställningen sätts upp i Stallet, Mårbacka mellan Juli – September. Vid några tillfällen under säsongen kommer även att stumfilmen från 1919 att visas.

Utställningen En Sagolik Skola visas i Gamla Sädesmagasinet.

Utställningen En Sagolik Skola visas i Gamla Sädesmagasinet.

Herr Arnes Penningar. Illustration Albert Edelfelt.