Vanliga frågor

Hur har man tillträde till Minnesgården?
Tillträde till Minnesgården har man endast vid guidade visningar. Se våra öppettider för tider för guidade visningar.

Kan man komma in med rullstol i Minnesgården?
Ja, till Minnesgården finns en ramp på östra gaveln och personalen hjälper gärna till. Inne i Minnesgården kommer man dock inte upp på andra våningen med rullstol, då det är endast via trappan i huset som man kommer upp till andra våningen. Bra att veta också att det är trösklar mellan samtliga rum på nedervåningen. Det går bra att gå med på nedre våningen, det är också där som den längsta delen (ca 30 minuter) av visningen äger rum.

Kan man komma in med rullstol i café, butik och utställningslokalerna?
Ja, man kan ta sig in i de flesta byggnader med ”vanlig” rullstol. Elrullstolar kan vara svårare om de inte kan tippas när det behövs. I utemiljön finns det vanligt gårdsgrus, så där kan det bli lite tungt.

Betalar man något för entré till området?
Ja, entréavgiften till vårt område, trädgård och utställningar kostar 40: – sek per person. Under 16 år gratis. Entréavgiften betalas i biljettautomaten när biljettkuren inte är öppen.

Finns det ställplatser för husbil?
Ja, man kan stå på vår parkering, och det kostar 125:- /fordon/natt. Avgiften betalas i biljettautomaten. Man har tillgång till toalett dygnet runt.

Var finns toaletter och skötrum?
Toaletter finns i ett separat hus nära parkeringen och biljettkuren. Toaletterna är uppdelade på dam- resp herrtoalett och håller öppet under när anläggningen är öppen. Där finns det även en separat handikappanpassad toalett. Skötrum finns i damtoaletten.

Kan vi ha picknick på Mårbacka?
Ja, det går bra att ha picknick och det finns många gräsytor som inbjuder till detta. Det finns ett matsäcksrum i Ladan (under tak) med bänkar och bord där ni kan äta medhavd matsäck. Det finns även bord och bänkar utomhus vid fint väder. Det är inte tillåtet att äta medhavd matsäck inne i våra övriga byggnader och lokaler (förutom matsäcksrummet), ej heller på vår uteservering.

Kan vi grilla på Mårbacka?
Vi har en grillplats där man kan grilla sin medhavda mat. Ved finns, men tändvätska, tändstickor och eventuellt grillkol får man ta med själv. Dock är det inte tillåtet under perioder då brandrisk föreligger, och ej aldrig under sommarmånaderna. Det är heller inte tillåtet att ta med egen grill.

Får jag ta med mig hunden till Mårbacka?
Hundar är välkomna in på vårt område, och får vistas kopplade utomhus, och man plockar förstås upp efter sin hund. Dessvärre är det inte tillåtet att ta med sig hund inne i våra byggnader. Det finns hundskålar för vatten som man får låna om man önskar.

Rökning
Rökning är inte tillåten inomhus eller på vår uteservering.

Cyklar/sparkcyklar
Är inte tillåtna inne på området, ej heller skateboards eller rullskridskor.

Vika olika typer finns det av guidade turer?
Ja, vi har olika typer av guidade turer, både inomhus i Minnesgården och utomhus i trädgården och runt gården. Se program för när de olika guidade turerna går. Guidade turerna i Minnesgården finns som vanlig guidning, gestaltad guidning, engelsk och tysk guidning. I det gestaltade guidade visningarna får man möta en person som stod Selma Lagerlöf nära i relationen, och som berättar om Selma Lagerlöf utifrån sitt perspektiv.

Vilka olika betalsätt har ni?
Man kan betala med kort, kontant eller swish. Gäller både i vår biljettkur, café och Mårbacka handel (butiken).

Har ni studentrabatt?
Ja. Studenter får 15kr rabatt på gällande vuxenpris mot uppvisande av giltig student legitimation.

Finns det parkeringsplatser?
Ja, vi har egen parkering med gott om parkeringsplatser.

Finns handikapparkering?
Ja, det finns två handikapplatser.