Arbetarbostaden

En arbetarhistoria

Besök Arbetarbostaden för att få en bild av hur folket på Mårbacka bodde under Selma Lagerlöfs tid.

Selma Lagerlöf var mån om att gårdens anställda skulle ha goda levnadsförhållanden. De anställda hade bra lön och hon betalade också ut sjukpenning och pension till dem.

Huset byggdes 1907 av Petter Fryk, som Selma Lagerlöf köpte både huset och hela gården av. Selma Lagerlöf ordnade så att bostäderna förbättrades, bland annat installerades kakelugnarna 1912. I huset bodde tre till fyra familjer. Efter att Mårbackas jordbruk arrenderats ut förföll bostaden. Hilding Bergqvist, vars föräldrar bodde i huset, tog för några år sedan initiativ till att rusta upp bostaden.

Renovering av huset 2012 till 2013
Av huset är det endast den exteriöra delen som överensstämmer med originalet. Interiören är också rumsindelningen intakt. Tapeter och målning bygger på Hilding Bergqvist anvisningar. Det finns inget ursprungligt bohag eller liknande kvar utan dagens möblemang och husgeråd har skänkts av eller lånats ut av folk från bygden. Enda undantaget är klockan på andra våningen som skänkts av Hilding Bergqvist.

Arbetarbostaden håller öppet dagligen 4/7 – 13/8 kl. 13-16. Arbetarbostaden är abbonnerat 26-27/7 och då stängt för besökare.