Entreprenören

På Mårbacka tvingades Selma Lagerlöf mobilisera sitt sinne för nytänkande och entreprenörskap för att klara gårdens ekonomi. Hon anlade en stor äppelodling, köksträdgård och även en kryddträdgård. Det som producerades såldes i gårdens egen affär, men också på torget och till hotellen i Sunne. Förutom lantbruket, som mekaniserades och effektiviserades, drev hon under en period Aktiebolaget Mårbacka Havremjöl.

Aktiebolaget Mårbacka

Mårbacka Havrekraft är ett så kallat skrädmjöl som tillverkas av rostad och mald havre. Den odlades på Mårbacka, transporterades till Gårdsjö kvarn där den rostades och maldes. Därifrån kördes mjölet med lastbil till Västra Flygeln på Mårbacka, där det paketerades. Stadsläkaren i Karlstad intygade att mjölet var särskilt hälsosamt. Det såldes på NK i Stockholm och exporterades även till USA. Men företaget blev inte den succé hon hade tänkt sig. Selma Lagerlöf utökade då affärsrörelsen med ett bageri.

30-talsbild med Selma och personal samt automobil

Lastat och klart för Mårbacka Havrekraft. Fr. v: Mårbackas inspektor Raul Kajland, husföreståndarinnan Ellen Lundgren med hunden Liss, bakom ratten Mårbackas chaufför Erik Åhs, i mitten står Selma Lagerlöf.

Förpackning med Havrekraft och Skrädmjöl

Mårbacka Havrekraft har en lång historia på Mårbacka, och är ett så kallat skrädmjöl, och som idag kan köpas i Mårbacka Handel.