Barn och skola

Aktiviteter för olika åldrar

Trädgård
Mårbacka har en fin och stor trädgård att röra sig i, med stor respekt för växtligheten och djur. Glöm inte påfåglarna Farao och Sara!

Tipspromenad
Vi har en tipspromenader för både barn och vuxna. Den tar er runt hela Mårbackaområdet. Varje vecka lottar vi ut en gåva till vinnaren i varje klass.

Skattjakt
Leta rätt på 10 motiv på området som finns avbildade på ett papper. Klarar man det får man ett fint klistermärke.

Picknick
Det går bra att ha picknick och det finns många gräsytor som inbjuder till detta. Det finns ett matsäcksrum i Ladan (under tak) med bänkar och bord där ni kan äta medhavd matsäck. Det finns även bord och bänkar utomhus vid fint väder. Det är inte tillåtet att äta medhavd matsäck inne i våra övriga byggnader och lokaler (förutom matsäcksrummet), ej heller på vår uteservering.

Grillplats
Vi har en grillplats där man kan grilla sin medhavda mat. Ved, tändvätska, tändstickor och eventuellt grillkol samt grillpinnar o.d får man ta med själv. Dock är det inte tillåtet under perioder då brandrisk föreligger, och ej aldrig under sommarmånaderna. Det är heller inte tillåtet att ta med egen grill.

Toaletter och skötrum
Toaletter finns i ett separat hus nära parkeringen och biljettkuren. Toaletterna uppdelade på dam- resp herrtoalett och håller öppet under när anläggningen är öppen. Där finns det även en separat handikappanpassad toalett. Skötrum finns i dam- och handikapptoaletten.

Mer att göra
I Stallet finns pysselrum med film, dockteater, utklädningskläder och pyssel. Ibland är Stallet stängt då vi har bokade aktiviteter där.

Aktiviteterna på området är öppna maj–september

Skolbesök på Mårbacka

Lärare och deras elever hälsas varmt välkomna till Mårbacka Minnesgård. Vi tar emot grupper för guidade visningar hela året. Passa på att kombinera med
Västanå teaters Bortbytingen som spelas i Berättarladan i Rottneros i mars eller Selma berättar del 4 med Björn Söderbäck som hålls i Stallet maj-juni 2020. Läs mer nedan.

Skolvisning av Minnesgården
Vi erbjuder en guidad skolvisning av Minnesgården, Selma Lagerlöfs hem, i en version anpassad för barn eller ungdomar. Du kan välja mellan en vanlig visning eller en gestaltad visning. Vid den gestaltade visningen föreställer guiden en person som stod Selma Lagerlöf nära. Skolvisning pågår c:a 30 minuter.

Guidade skolvisningar
Vanlig visning:
Grundskoleelever: 60 kr/person
Gymnasieelever: 70 kr/person
Gestaltad visning:
Grundskoleelev: 80 kr/person
Gymnasieelever: 90 kr/person
Betalning för minst 15 elever.
Obs: förbokning.

Butik
Butiken är öppen vid skolbesök, dock ej caféet. Önskar ni besöka caféet hör med oss om möjligheten.

Teater i Stallet, ”Bortbytingen”
Västanå Teater fortsätter att utforska Selma Lagerlöfs mytiska värld genom att erbjuda föreställningen Bortbytingen på loftet i Berättarladan, Rottneros.
Speldagar 20, 23, 24, 25, 26 mars kl. 10 och 13. Läs mer och boka på:
http://www.vastanateater.se/event/bortbytingen/

Teater i Stallet, ”Selma berättar”
I maj-juni 2020 erbjuder vi skolteater med Björn Söderbäck, känd från bland annat Västanå Teater. Björn Söderbäck ger i år en ny version av föreställningen Selma berättar. I ”Selma Berättar” ges en levande bild av Selma Lagerlöfs liv på Mårbacka och en väv av berättelser ex. hämtade ur ”Ett Mårbackabarn”, ”Från skilda tider”, ”Troll och Människor”, ”Kejsarn av Portugallien” och ”Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige”.
Föreställningen passar för alla åldrar, är interaktiv och bygger på barnets eget skapande och förmåga till inlevelse och delaktighet. Berättarteater när den är som bäst.

Pris:
Grupp upp till 30 pers: 3700:-
Grupp upp till 60-70 pers: 6500: –
Stallet har totalt kapacitet av c: a 70 personer.
Obs: Teater måste förbokas. Pris ex. moms.

Planerat för 2020 gäller för c: a trettio skolföreställningar
Måndag 4, 11, 18 & 25 maj, 1 juni 10.00 och 12.00
Tisdag 5, 12, 19 & 26 maj, 2 juni 10.00 och 12.00
Onsdag 6, 13, 20 & 27 maj,3 juni 10.00 och 12.00

Arbetsmaterial
Vill ni för- eller efterarbeta ert besök på Mårbacka så kan vi rekommendera att ni går in på www.litteraturbanken.se. Där hittar ni många bra och konkreta tips för hur ni kan jobba med Selma Lagerlöfs texter med olika åldrar.

Se vår film från Mårbacka