Barn och skola

Aktiviteter för olika åldrar

Trädgård
Mårbacka har en fin och stor trädgård att röra sig i, med stor respekt för växtligheten och djur. Glöm inte påfåglarna Farao och Sara!

Tipspromenad
Vi har en tipspromenader för både barn och vuxna. Den tar er runt hela Mårbackaområdet. Regelbundet lottar vi ut en gåva till vinnaren i varje klass.

Picknick
Det går bra att ha picknick och det finns många gräsytor som inbjuder till detta. Det finns ett matsäcksrum i Ladan (under tak) med bänkar och bord där ni kan äta medhavd matsäck. Det finns även bord och bänkar utomhus vid fint väder. Det är inte tillåtet att äta medhavd matsäck inne i våra övriga byggnader och lokaler (förutom matsäcksrummet), ej heller på vår uteservering.

Grillplats
Vi har en grillplats där man kan grilla sin medhavda mat. Ved, tändvätska, tändstickor och eventuellt grillkol samt grillpinnar o.d tar man med själv. Dock är det inte tillåtet under perioder då brandrisk föreligger, och ej aldrig under sommarmånaderna. Det är heller inte tillåtet att ta med egen grill.

Toaletter och skötrum
Toaletter finns i ett separat hus nära parkeringen och biljettkuren. Toaletterna uppdelade på dam- resp herrtoalett och håller öppet under när anläggningen är öppen. Där finns det även en separat handikappanpassad toalett. Skötrum finns i dam, herr- och handikapptoaletten.

Mer att göra
I Magasinet finns pysselrum med ritpapper och pennor samt böcker att läsa.

Aktiviteterna på området är öppna maj–september

Skolbesök på Mårbacka

Lärare och deras elever hälsas varmt välkomna till Mårbacka Minnesgård. Vi tar emot grupper för guidade visningar hela året. Passa på att kombinera med
Selma berättar med Björn Söderbäck som hålls i Stallet våren och hösten 2024. Läs mer nedan.

Skolvisning av Minnesgården
Vi erbjuder en guidad skolvisning av Minnesgården, Selma Lagerlöfs hem, i en version anpassad för barn eller ungdomar. Du kan välja mellan en vanlig visning eller en gestaltad visning. Vid den gestaltade visningen föreställer guiden en person som stod Selma Lagerlöf nära. Skolvisning pågår c:a 30 minuter.

Guidade skolvisningar
Vanlig visning:
Grundskoleelever: 75 kr/person
Gymnasieelever: 100 kr/person
Gestaltad visning:
Grundskoleelev: 100 kr/person
Gymnasieelever: 135 kr/person
Betalning för minst 15 elever.
Obs: förbokning.

Butik
Butiken är öppen vid skolbesök, dock ej caféet. Önskar ni besöka caféet hör med oss om möjligheten.

Teater i Stallet, ”Nils Holgersson och Selma Lagerlöfs underbara resa”
Våren 2024 erbjuder vi skolteater med Björn Söderbäck, känd från bland annat Västanå Teater. Björn Söderbäck som i år låter oss följa med på en flygande resa med Nils Holgersson och Selma Lagerlöf, genom sin medryckande härliga berättarkonst. Föreställningen passar för alla åldrar, är interaktiv och bygger på barnets eget skapande och förmåga till inlevelse och delaktighet. Berättarteater när den är som bäst.
Föreställningen passar för alla åldrar, är interaktiv och bygger på barnets eget skapande och förmåga till inlevelse och delaktighet. Berättarteater när den är som bäst.
Föreställningsdagar:

Föreställningstider 2024:
Måndag – Onsd. v. 21, 22, 23 kl. 10.00 och 11.45
Måndag – Torsd. v. 21, 22 kl. 10.00 och 11.45

Hösten 2024
Under hösten vänder vi oss till de äldre skoleleverna och är glada att kunna erbjuda skolteater i Stallet med Västanå Teaters Björn Söderbäck. Selma Lagerlöfs ”Herr Arnes Penningar” är en riktig rövarhistoria som utspelar sig under den mörka medeltiden.
”Varför slipar de knivar på Branehög?” frågar husmodern på Solberga Prästgård. Hon förutspår det som komma skall: Ond, bråd och död. Björn Söderbäck berättar, så att blodet stelnar i ådrorna, ur ”Herr Arnes Penningar” och några andra av Selma Lagerlöfs
ruskiga rövarhistorier. ”…det kom en bred blodström silande fram under tröskeln,
och handtaget var nedsölat med blod.” Lyssna om ni vågar! Berättarteater när den är som bäst. Föreställningstid sensommar/tidig höst enligt överenskommelse.

Pris teater:
Grupp upp till 60-70 pers: 7500: – ex moms (inkl. lokalkostnad).
Stallet har totalt kapacitet av c: a 60-70 personer.
Obs: Teater måste förbokas. Pris ex. moms.

Arbetsmaterial
Vill ni för- eller efterarbeta ert besök på Mårbacka så kan vi rekommendera att ni går in på www.litteraturbanken.se. Där hittar ni många bra och konkreta tips för hur ni kan jobba med Selma Lagerlöfs texter med olika åldrar.

Utställningen En Sagolik Skola

Utställningen En Sagolik Skola
Genom ett leaderprojekt finns nu en utställning i lokalen gamla Sädesmagasinet på Mårbacka. Projektet heter ”Nils Holgersson på Mårbacka” och utställningen heter ”En sagolik skola”. Utställningen är donerad av Lärarstiftelsen och är anpassad till Mårbacka. Den visar folkskolans historia till dagens skola, med en anpassad del om Selma Lagerlöfs betydelse för folkskolan inte minst med Nils Holgerssons resa genom Sverige. Utställningen är öppen när verksamheten är öppen mellan maj – september, och har något för alla , inte minst skolgruppper och barnfamiljer.
Magasinet har en exteriört en handikappramp. Till övervåningen är det trappa och där hålls utällningen, och på nedervåningen finner man samlingslokal samt en läs- och pysselhörna.