Barn och skola

Aktiviteter för olika åldrar

Trädgård
Mårbacka har en fin och stor trädgård att röra sig i, med stor respekt för växtligheten och djur. Glöm inte påfåglarna Farao och Sara!

Tipspromenad
Vi har en tipspromenader för både barn och vuxna. Den tar er runt hela Mårbackaområdet. Varje vecka lottar vi ut en gåva till vinnaren i varje klass.

Picknick
Det går bra att ha picknick och det finns många gräsytor som inbjuder till detta. Det finns ett matsäcksrum i Ladan (under tak) med bänkar och bord där ni kan äta medhavd matsäck. Det finns även bord och bänkar utomhus vid fint väder. Det är inte tillåtet att äta medhavd matsäck inne i våra övriga byggnader och lokaler (förutom matsäcksrummet), ej heller på vår uteservering.

Grillplats
Vi har en grillplats där man kan grilla sin medhavda mat. Ved, tändvätska, tändstickor och eventuellt grillkol samt grillpinnar o.d tar man med själv. Dock är det inte tillåtet under perioder då brandrisk föreligger, och ej aldrig under sommarmånaderna. Det är heller inte tillåtet att ta med egen grill.

Toaletter och skötrum
Toaletter finns i ett separat hus nära parkeringen och biljettkuren. Toaletterna uppdelade på dam- resp herrtoalett och håller öppet under när anläggningen är öppen. Där finns det även en separat handikappanpassad toalett. Skötrum finns i dam- och handikapptoaletten.

Mer att göra
I Stallet finns pysselrum med dockteater, utklädningskläder och pyssel. Ibland är Stallet stängt då vi har bokade aktiviteter där.

Aktiviteterna på området är öppna maj–september

Skolbesök på Mårbacka

Lärare och deras elever hälsas varmt välkomna till Mårbacka Minnesgård. Vi tar emot grupper för guidade visningar hela året. Passa på att kombinera med
Selma berättar med Björn Söderbäck som hålls i Stallet aug – sept 2021. Läs mer nedan.

Skolvisning av Minnesgården
Vi erbjuder en guidad skolvisning av Minnesgården, Selma Lagerlöfs hem, i en version anpassad för barn eller ungdomar. Du kan välja mellan en vanlig visning eller en gestaltad visning. Vid den gestaltade visningen föreställer guiden en person som stod Selma Lagerlöf nära. Skolvisning pågår c:a 30 minuter.

Guidade skolvisningar
Vanlig visning:
Grundskoleelever: 75 kr/person
Gymnasieelever: 100 kr/person
Gestaltad visning:
Grundskoleelev: 100 kr/person
Gymnasieelever: 135 kr/person
Betalning för minst 15 elever.
Obs: förbokning.

Butik
Butiken är öppen vid skolbesök, dock ej caféet. Önskar ni besöka caféet hör med oss om möjligheten.

Teater i Stallet, ”Selma berättar”
Våren och hösten 2023 erbjuder vi skolteater med Björn Söderbäck, känd från bland annat Västanå Teater. Björn Söderbäck ger i år en ny version av föreställningen Selma berättar. I ”Selma Berättar” ges en levande bild av Selma Lagerlöfs liv på Mårbacka och en väv av berättelser ex. hämtade ur ”Ett Mårbackabarn”, ”Från skilda tider”, ”Troll och Människor”, ”Kejsarn av Portugallien” och ”Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige”.
Föreställningen passar för alla åldrar, är interaktiv och bygger på barnets eget skapande och förmåga till inlevelse och delaktighet. Berättarteater när den är som bäst.

Pris:
Grupp upp till 60-70 pers: 7500: – ex moms (inkl. lokalkostnad).
Stallet har totalt kapacitet av c: a 60-70 personer.
Obs: Teater måste förbokas och vi följer rådande restriktioner från FHM. Pris ex. moms.

Arbetsmaterial
Vill ni för- eller efterarbeta ert besök på Mårbacka så kan vi rekommendera att ni går in på www.litteraturbanken.se. Där hittar ni många bra och konkreta tips för hur ni kan jobba med Selma Lagerlöfs texter med olika åldrar.

Leaderprojekt
Genom ett leaderprojekt har finns nu en utställning i lokalen gamla Sädesmagasinet på Mårbacka. Projektet heter ”Nils Holgersson på Mårbacka” och utställningen heter ”En sagolik skola”. Utställningen visar folkskolans historia till dagens skola, med en anpassad del om Selma Lagerlöfs betydelse för folkskolan inte minst med Nils Holgerssons resa genom Sverige. Lokalen kommer att kunna användas maj – september. Målgruppen är främst skolgruppper och barnfamiljer.
Magasinet har blivit anpassad genom bl a ny trappa interiört samt handikapp ramp och brandtrappa exteriört. På övervåningen kommer utställningen hållas, och på nedervåningen samlingslokal och en läshörna.
För att öka skolelevernas utbyte av besöket på Mårbacka, så kan skolklasserna erbjudas en kort introduktion av en guide i samband med skolteatern innan de släpps in på utställningen.
Leaderprojektet förväntas avslutas 2023.

Se vår film från Mårbacka